Bushido Saishin

Partea I – Onoare

Onoare – onoarea implică un comportament sincer în fața oricarei situații, simtământul de rușine față de greșeala comisă, fiind măsura dezvoltării spirituale !

Devotament – înseamna atașamentul de clubul din care facem parte,  respectul față de Sensei și Sempai, toți suntem o familie și ne ajutăm necondiționat . Nimeni nu este lăsat  în urmă !

Demnitate – comportați-vă demn, păstrați-vă calmul și fiți hotărâți. Un razboinic nu se plânge niciodată de greutățile pe care le întâmpină. Trăiește fiecare zi așa cum este, fă tot ce poți să îmbunătățești lucrurile și mergi mai departe !

Familia – a avea grijă de părinți este un lucru fundamental, cei care-și neglijează părinții nu pot fi oameni vrednici. Un războinic crescut în acest spirit întelege ce înseamnă devotamentul și onoarea – nu se va gândi niciodată la trădare și nu va fi delăsător.

Partea II – Respect

Politetea –  politețea înseamnă gesturi simple și pline de respect față de profesori,  prieteni și colegi, dar și față de adversari, chiar si atunci când aceștia sunt nepoliticoși.

Educatia – învață în pemanență ca să poți înțelege temeiul lucrurilor trecute sau actuale. Lipsa educației preschimbă comportamentul în trufie, prejudecățile sunt cele care determină acțiunile tale și oricât de deștept ai fi, în situații practice , vei întâmpina multe dificultăți.

Respectul de sine – cunoasteți-vă abilitățile și limitele, cunoasteți-vă poziția socială și  petreceți întreaga viață antrenându-vă. Acesta este calea spre desăvârșirea spirituală !

Furia – nu ceea ce se întâmplă te înfurie, ci gândul tău îți aduce supărarea, atenția toată trebuie să fie îndreptată asupra minții și controlului ei. Furia trebuie stăpânită pentru a nu te orbi în deciziile  și faptele tale.

Partea III – Determinare

Planul – este bine ca întotdeauna să îți faci planurile de cu seara pentru a doua zi, cercetează dinainte toate situațiile și soluțiile posibile astfel încât să fii în stare să acționezi în mod strălucit când vine timpul.

Spiritul luptei – este crucial pentru un razboinic să pastreze viu în minte spiritul luptei în fiecare minut al zilei – atunci când ieși pe poarta casei tale, o sută de dușmani te pândesc.

Acum si aici – nu există nimic în afara momentului prezent. Trăiește cu ardoare clipa prezentă și evită distragerea gândurilor.  Acum este aici  și aici este chiar acum !

Victoria – pentru a obține victoria trebuie să ai credință și hotărâre.  Să te îngrijesti  astfel încât oricând să poți lupta, fiind în cea mai bună formă fizică, să ai în permanență inima tare. Acțiunea directă este calea unui razboinic adevărat !