Karate – artă marțială și sport

Karate este un sport dacă practici de doua , maxim trei ori pe săptămână, este o artă marțială daca te antrenezi de patru – cinci ori săptămânal și devine performanță când depășesti șase antrenamente săptămânal la care mai adaugi pregătire de forță și pregătire atletică. Karate ca artă marțială înseamnă că toate  cele trei părti – kihon, kata, kumite sunt studiate în mod constant.  Să nu uităm că 70 % dintre karateka sunt practicanți de karate tradițional și nu participă la concursuri, motivțtia pentru care ei se află într-un dojo fiind educația și evoluția spirituală.

De multe ori s-a spus  ,,Karate a devenit prea sportiv”. Este gresit,  cei care spun așa ceva , ori sunt rău intenționați ori nu cunosc despre ce vorbesc. Pentru a putea lupta în mod real, fiind capabil de a  face față unei agresiuni , trebuie să fii bine pregătit. Să te antrenezi mult și în permanență. Poveștile cu ,,facem niste cursuri de autoaparare, sau altele asemenea sunt simple speculații și  doar afaceri .

Oricum ai începe un lucru e foarte clar, disciplina și voința sunt esențiale, și chiar dacă ești începator nimic nu te opreste să visezi și să îți propui în fiecare zi obiective înalte. Sună bine să spui mereu ,, voi fi campion”. Dar aceasta depinde de nivelul vostru de angajare și cât de mult sunteți dispus să sacrificați pentru a vă realiza visul !

Karate nu este ( deocamdată ) la nivel profesionist dar pentru a ajunge sus , și aici se cere mult efort, trebuie să fim atenți în permanență la punctele slabe și să încercăm să le ameliorăm. Fără o pregătire fizică bună nu poate exista performanță, fără un minim de antrenamente constante nu poate exista artă marțială.

Principiile moderne ale psihologiei sportive și ale pedagogiei au adus îmbunătățiri substanțiale în relația  dintre Sensei și Sempai pe de o parte si practicanți pe de altă parte.  Alături de antrenamentul tradițional și regulile sale ( kime, kiai, zanshin, mokuso, ki, zen ) , pregătirea atletică modernă aduce mai multa viteză și rezistență .

Dacă am ales calea sportivă și performanța  dar păstrăm principiile morale ale karate-ului, suntem pe același drum pe care se află și practicanții de tradițional, iar după încheierea perioadei competiționale ne îndreptăm cu toții în mod natural spre karate tradițional !

În plus,  pentru a fi un karateka deplin, este necesară și asimilarea unor elemente esențiale ale culturii japoneze cum ar fi istoria, cărți despre marii maeștrii, codul Bushido, ceremonia ceaiului,  literatură și nu în ultimul rând Zen !

Cătălin Vlăduț                                                                                    07.01. 2021